Thursday 24 March 2011

Twitter стана на 5 години

Twitter празнува официално петият си рожден ден. Преди точно пет години беше написан първия туит от основателя Джак Дорси, който е бил – “Inviting coworkers”

В момента Twitter обслужва повече от 200 милиона потребители от които звезди, бизнесмени и дори президента на САЩ. През 2007-а година туитовете на ден са били около 5000, сега потребилите изпращат общо повече от 100 милиона туита на ден или около 1500 всяка секунда.

Най-драматичните моменти на микроблогинг платформата са били по време на политически въстания. В Молдова, Иран, Тунис и Египет, протестиращите превърнаха сайта в комуникационен център и го използваха за да коoрдинират плановете и да изпращат техните съобщения. Правителството на САЩ гледа на сайта като на важна роля в глобалното управление на държавите и по-време на електронните протести в Иран помолват компанията да отложи планираната профилактика и да продължат да „подпомагат“ протестите. Twitter все повече се превръща в информационен източник.

В момента Туитър има 400 служителя и е оценен на 4 милиарда долара, но ако иска да оцелее и през следващите 5 години, създателите му трябва да намерят начин да превърнат туитовете в приходи. Търсачките като Google и Bing плащат на Twitter за достъп на туитовете в реално време. Рекламата също е друг вид начин за приходи.

Създателят Биз Стоун, признава, че първоначално Twitter е създаден от скука: „Нямахме за цел да работим в Twitter.“ Сега той не работи вече за компанията, а работи по нов собствен проект, но твърди, че каквото и да се случи със сайта, той промени завинаги начина по който комуникираме днес онлайн.

No comments:

Post a Comment

Share This Post