Wednesday 9 March 2011

LinkedIn бе блокирана в Китай

Социалната мрежа LinkedIn бе блокирана в Китай. Анализатори коментират, че забраната е свързана с опитите на правителството да потисне споменаването на т.нар. „Jasmine Revolution” в интернет пространството.

Тази сутрин LinkedIn бе недостъпен в Пекин, показвайки съобщение за грешка. От компанията потвърдиха чрез имейл, че сайтът е бил блокиран за някои потребители в Китай. „Това вероятно е част от по-сериозни планове на Китай, които включват и други сайтове”, каза Hani Durzy, говорител на LinkedIn.

Цензурата в интернет пространството е преобладаваща в страната. Съдържание и сайтове, които са определяни като политически чувствителни, често биват сваляни или блокирани. Но през последните няколко седмици, правителствената цензура става дори още по-рестриктивна, в светлината на масовите протести в Близкия изток. Терминът „Jasmine Revolution” се отнася към про-демократическо движение, което бе стартирано в Тунис през миналия декември и се разпространи към страните от Близкия изток.

Интернет призиви да се започне такава революция се появиха в Китай миналата седмица.

Блокирането на LinkedIn вероятно ще последва съдбата на други базирани в САЩ сайтове, които имаха проблеми с китайската интернет цензура. През 2009, след етнически бунтове в западния регион на Китай Синцзян, социалните мрежи Facebook и Twitter бяха блокирани.

Решавайки да спре тези сайтове, правителство проправи пътя на китайските социални мрежи, които запълниха празнината и придобиха бърза популярност в страната. Там сега има няколко клонинга на Twitter и Facebook. А Китай има най-многобройно онлайн присъствие – 457 милиона потребители.

No comments:

Post a Comment

Share This Post