Saturday 26 February 2011

Huawei предлага да изгради мобилна мрежа в лондонското метро

Китайският технологичен гигант Huawei предлага за Олимпийските игри през 2012 година да изгради безплатно мобилна мрежа в лондонското метро на стойност 50 милиона фунта стерлинги (около 80 милиона долара).

Изграждането на мобилна мрежа в лондонското метро се дискутира от много години, но така и не е било реализирано досега поради бюджетни ограничения. Huawei представя предложението като подарък към нацията, която ще приеме Олимпийските игри, от страната-домакин на предишните игри, съобщава вестник "Сънди таймс".

Huawei предлага да инсталира мобилни радиостанции в тавана на тунела на метрото, така че посетителите и пътниците в него да могат да звънят и да приемат обаждания.

Мобилните оператори, включително Vodafone и O2, са се съгласили да покрият разходите по строителните работи, а Huawei се надява в бъдеще да получава средства под формата на такса за обслужване на мрежата.

От Transport for London (TfL) - официалният орган, отговарящ за транспортната система в британската столица, заявиха, че преговорите по покриването на метрото с мобилна мрежа вече са започнали, макар и да не потвърдиха официално участието на Huawei в тях. В изявление на TfL се казва: "Transport for London и кметът на Лондон в момента водят преговори с мобилните оператори и други доставчици относно възможностите за предоставяне на мобилни услуги в метрото".

Въпреки това, членът на британския Парламент от Консервативната партия Патрик Мърсър смята, че да се позволи на китайската фирма да създаде мобилна мрежа може да бъде заплаха за националната сигурност. Причината за това е, че компанията Huawei отдавна е обвинявана във връзки с китайските военни.

No comments:

Post a Comment

Share This Post