Saturday 26 February 2011

След няколко седмици Adobe ще пусне Flash за Android OS 3.0

т Adobe Systems заявиха, че през слядващите няколко седмици ще публикуват версия на своя Flash Player с поддръжка на новата операционна система Android Honeycomb 3.0, предназначена за работа на интернет таблети. Според представители на компанията, Honeycomb е първата версия на Android, специално разработена за устройства с по-голям екран от дисплея на смартфон, което обаче поставя към Flash повишени изисквания.

Мат Розен, представител на Adobe, казва, че по оценки на фирмата, през тази година на световния пазар ще се появят около 50 различни модели таблети с поддръжка на Flash, като първият от тях ще бъде Motorola Xoom на цена около 800 долара. В блога на компанията се отбелязва, че до края на тази година Flash ще работи на 132 милиона устройства, които поддържат тази среда.

Преди няколко дни Adobe показа нова версия на Flash за смартфони с поддръжка на технологията Stage Video, създадена с цел намаляване на натоварването върху процесора и икономия на ток от батерията на мобилните устройства. Том Нгуен, мениджър по продуктовата серия Flash, твърди, че Stage Video използва всички възможности за хардуерно ускорение на целия видеопоток.

"Stage Video означава, че Flash Player може да възпроизвежда видео с най-добро добро качество и по-ниска консумация на системни ресурси, което позволява на потребителите да се възползват по-пълно от него и устройството. В памките на нашия вътрешен тест беше констатирано, че натоварването на системите в някои случаи намалява до 34 пъти" - казва Нгуен.

Според него, съвременните компютри, работещи под операционните системи Windows или Mac и имащи инсталиран Flash Player 10.2, HD-видео с резолюция 1080р се възпроизвежда с 15% натоварване на процесора. Ще припомним, че по-рано много разработчици на мобилни платформи, включително Apple, критикуваха Adobe за прекалено активното използване на системни ресурси и високото натоварване на процесора при показване на Flash видео.

Нгуен добави още, че Video Stage може да обработва се справи не само видео, но и различните други компоненти, като например текст, изскачащи елементи, както и елементи за управление на възпроизвежданото видео. Преди поддръжката на всички тях съществуваше само в случаите, когато видеото беше кодирано във формат H.264, а сега системата работи във всички формати.

No comments:

Post a Comment

Share This Post