Saturday 26 February 2011

Видеоклипове със самонараняване – сериозна заплаха

Нова заплаха за здравословното състояние на потребителите се шири сред видеоматериалите на YouTube. Оказа се, че най-голямата страница за споделяне на видеоклипове притежава богато съдържание на снимки и клипове, в които се изобразява, а дори и пропагандира самонараняването. Изследване на видни психолози и социолози стигна до извода, че такива видеоматериали и то публикувани на сайта на YouTube поставят в риск хора с разклатена и слаба психика – най-вече такива, които вече са започнали да се самонараняват или поне имат такова намерение.

Една част от тези видеоклипове показват живи демонстрации на самонараняване – предимно чрез рязане на китки или горните части на краката с бръснарски ножчета и други остри предмети. Другата част от видеоматериалите са само слайдове на изображения с подобно съдържание на фона на потискаща музика, която сама по себе си натрапва депресивни мисли. Под каквато и форма да са създадени клиповете в YouTube, те са прекалено сюреалистични и детайлни. Психолозите са на мнение, че самонараняването като психичен проблем или като симптом на личностното разстройство са особено характерни за подрастващото поколение – т.е., извадката от обществото, която най-често се заседява пред компютъра и сърфира из страници като YouTube най-вече.

Канадският психолог Stephen Lewis публикува няколко статии във връзка с този проблем – самонараняването – и как голяма част от видеоклиповете в YouTube го доразвиват и задълбочават. Ученият открива над 5000 видеоматериала с такава тематика, публикувани на сайта. Сто от тях са гледани приблизително по два милиона пъти и са с по осемдесет коментара.

Stephen Lewis е на мнение, че решението на проблема трябва да е комплекс от мерки, които да бъдат взети на различно ниво. На първо място, от особено значение е ролята на родителите, които знаейки за проблемите на детето си, да следят стриктно за активността му и в реалния живот, и в мрежата. Лекуващите лекари на хора, страдащи от подобни психични проблеми, също трябва да се интересуват от пациентите – как са получили импулсите на желание за самонараняване и дали те не са провокирани реално от някой или нещо в интернет. Stephen Lewis съветва и администраторите на YouTube да вземат скоростни мерки – най-вече за премахване на подобни клипове. Психологът предлага и друг алтернативен вариант със справяне с проблема – ако все пак видеоматериалът със съдържание, подтикващо към самонараняване, остане на сайта, под него да се изпишат номера за гореща връзка или хора, към които нуждаещите се да се обърнат за помощ.

No comments:

Post a Comment

Share This Post