Sunday 20 March 2011

Американската армия ще използва фалшиви профили за контрашпионаж

Централното командване (Центком) на американската армия е вложило крупна сума в софтуер, който ще помогне на агентите да боравят с множество идентичности в онлайн пространството. Мярката има за цел да повиши ефективността в борбата с вражеската пропаганда, предаде Mashable.

Американците са се разделили с 2.76 милиона долара за услугите на Ntrepid – компанията, която е автор на въпросния софтуерен продукт. Благодарение на програмата, един военен разузнавач ще може да контролира до десет фалшиви акаунта, които ще имитират идентичността на цивилни граждани от чужди държави.

„Технологията позволява извършването на секретна дейност в чуждоезикови блогове, която ще позволи на Централното командване да противодейства на екстремистки прояви и вражеска пропаганда, идващи извън територията на Съединените щати.”, е заявил Бил Спийкс, който е говорител на Центком.

По информация на Washington Times, софтуерът може да помогне и при предотвратяването на хакерски атаки и дезинформационни кампании.

Творението на Ntrepid се нарича Online Persona Management Service, а всеки от фалшивите профили, създадени чрез него ще притежава достоверен бекграунд, история, спомагателни детайли и онлайн присъствие, което да е адекватно на средата. Ще има и задължително маскиране на истинските IP адреси, което се изразява в замяната им с такива, които не предизвикват съмнения.

No comments:

Post a Comment

Share This Post