Sunday 3 April 2011

Apple навърши 35 години

Корпорацията Apple днес има повод за празник - на 1 април 2011 година Apple, съвсем не на шега, навърши 35 години.

Любопитните факти от историята на компанията накратко:

- Apple е американска корпорация, производител на настолни компютри и таблети, аудио плейъри, телефони и софтуер, един от пионерите в областта на персоналните компютри и съвременните многозадачни операционни системи с графичен потребителски интерфейс. Седалището на компанията е в Купертино, Калифорния.

Корпорацията е основана от Стив Джобс и Стив Возняк, които в средата на седемдесетте години на миналия век сглобили първия си персонален компютър с процесор MOS Technology 6502. След продажбата на няколко десетки такива компютри младите предприемачи получили финансиране и на 1 април 1976 година официално регистрирали фирмата си.

Името на фирмата идва от английското apple (ябълка). До 9 януари 2007 г., в продължение на 3 години официалното име на корпорацията е "Apple Computer". Отказът от "Computer" след тази дата показва смяната на основния фокус на компанията от традиционния за нея пазар на компютърна техника към пазара на потребителска електроника.

- Названието "Apple" Стив Джобс предлага поради факта, че така в телефонния указател името на компанията щяло да стои пред това на Atari.

- "Macintosh" е сорт ябълки, продавани в САЩ - любимият сорт ябълки на Джеф Раскин, който е лидер и разработчик в проекта Macintosh, преди този пост да бъде поет от Стив Джобс.

No comments:

Post a Comment

Share This Post